Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over onze producten. Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail ons en u krijgt snel antwoord.

Klik op één van de productgroepen voor de meest gestelde vragen over:

MEDIHONEY®

Wat is MEDIHONEY® precies?

Bloesem van Leptospermum Scoparium

  Leptospermum Scoparium

MEDIHONEY® is de wereldstandaard op het gebied van antibacteriële honing en is speciaal geprepareerd voor de behandeling van gecompliceerde wonden en huidproblemen. De honing wordt verkregen uit de nectar van de plantensoort Leptospermum Scoparium die uitsluitend voorkomt in Nieuw-Zeeland. Deze honing heeft de hoogste antibacteriële werking en werkt langer door dan andere honingsoorten. MEDIHONEY® heeft een brede lijn van producten ontwikkeld die veelal effectiever zijn dan andere aseptische wondproducten.

Hoe kan ik MEDIHONEY® verkrijgen?
MEDIHONEY® is verkrijgbaar bij alle apotheken en medische speciaalzaken en wordt met machtiging vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Het kán voorkomen dat een apotheek MEDIHONEY® niet op voorraad heeft en dan een ander merk aanbeveelt. Honing is géén generiek product en er bestaan grote verschillen in de kwaliteit en werking. MEDIHONEY® beschikt over eigenschappen die niet in andere honingsoorten voorkomen;  het is dus belangrijk dat u het juiste product krijgt. Accepteer dus geen alternatief en neem conctact met ons op. Wij helpen u graag snel verder.
Wat maakt MEDIHONEY® anders dan andere honingproducten?

Er bestaan zeer grote verschillen in kwaliteit en werking tussen honingsoorten. MEDIHONEY® is samengesteld uit Leptospermum scoparium honing uit Nieuw-Zeeland en honing bezit als enige een hoge concentratie methylglyoxaal (MGO) en andere planteigen antibacteriële componenten. De antibacteriële activiteit van honing wordt weergegeven door de UMF (unique manuka factor). Hoe hoger deze factor, des te hoger de antibacteriële activiteit. MEDIHONEY® is lang actief in de wond, zelfs na verdunning door wondvocht, waardoor er veel minder verbandwisselingen nodig zijn. Daarnaast heeft MEDIHONEY® voor ieder type wond het juiste product. Omdat MEDIHONEY® geen toevoegingen kent is minder pijnlijk voor de patiënt. En 'last- but-not-least'; het heeft als enige écht klinisch bewijs voor het sneller genezen van wonden.

Wordt MEDIHONEY® vergoed?

Ja, alle MEDIHONEY® verbanden, MEDIHONEY® Wond Gel en MEDIHONEY® Derma STOMA Cream worden vergoed. Ook MEDIHONEY Barrier Cream wordt in bepaalde gevallen vergoed; daartoe moet u een aanvraagformulier indienen bij de verzekeraar. Deze kunt u bij ons aanvragen.

 

Wanneer gebruik ik welk MEDIHONEY® product?

Geen wond is hetzelfde. Daarom heeft MEDIHONEY® voor ieder type wond het juiste product. Maar allemaal met de bijzondere eigenschappen van Leptospermum Scoparium honing. Eenvoudig en altijd de optimale behandeling. Klik op één van de gekleurde blokken in het hoofdmenu en laat u direct naar de juiste producten leiden, of ga naar het Productoverzicht.

Is de werking van MEDIHONEY® eigenlijk bewezen?

pie-chartIn tegenstelling tot de meeste andere populaire wondproducten heeft MEDIHONEY® wél robuust klinisch bewijs (clinical evidence). Er zijn meer dan 160 internationale studies waaronder 8 RCT's die de werking en effectiviteit van MEDIHONEY® onderbouwen. Daarmee wordt MEDIHONEY®  beschouwd als het best gedocumenteerde en meest onderzochte wondproduct ter wereld (zie ook 'Studies en casussen').

Kan ik ook gewone honing uit de winkel gebruiken?

Het gebruik van consumptiehoning voor het behandelen van wonden is sterk af te raden. Deze honing is niet gezuiverd of gesteriliseerd en kan bacteriën of bacteriesporen (o.a. Clostridium Dif.) of andere verontreinigingen bevatten die tot ernstige infecties kunnen leiden. Bovendien is consumptiehoning niet gestandaardiseerd en is de werking ervan niet aangetoond.

Waarom is MEDIHONEY® minder pijnlijk dan andere honing?

Door ontstekingsreacties in de wond kunnen de uiteinden van zenuwen extra gevoelig zijn. Het komt voor dat de patiënt een prikkend of 'trekkend' gevoel ervaart, vooral als er honingzalf direct in de wond wordt gebracht. Dit is het gevolg van de osmotische werking en vooral de hoge zuurgraad van honing. In de meeste gevallen verdwijnt deze pijn binnen 10 minuten vanzelf.  MEDIHONEY® heeft speciaal voor díe patiënten die pijn als hinderlijk ervaren de Gel Sheet Dressing ontwikkeld. In combinatie met het wondvocht wordt geleidelijk een honingzalf gevormd waardoor de patiënt nauwelijks of geen pijn ervaart. De dressing lost na enkele dagen in zijn geheel op. De Gel Sheet wordt, in tegenstelling tot honingzalf, vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Wat is de UMF (Unique Manuka Factor)?
Bij de meeste honingproducten is de antibacteriële werking afhankelijk van de waterstofperoxide die gevormd wordt als de honing in de wond is aangebracht. Echter, waterstofperoxide is een zeer labiele stof en wordt onwerkzaam onder invloed van lichaamseigen enzymen, warmte en licht. Daardoor zijn vrijwel alle honingsoorten snel uitgewerkt. De antibacteriële activiteit van Medihoney® is niet afhankelijk van waterstofperoxide; de honing bevat zogenaamde fyto-componenten die sterk antibacterieel zijn en langdurig werkzaam zijn (o.a.Methylglyoxaal).
Om de antibacteriële activiteit van deze fyto-componenten uit te drukken is de officieel erkende Unique Manuka Factor (UMF) in het leven geroepen. Hoe hoger dit getal is des te hoger is de antibacteriele werking. De UMF verschilt sterk per honingsoort en loopt van 0 tot 30+. Om als antibacteriële honing te mogen worden aangemerkt moet deze een UMF van minimaal 12 bezitten. Medihoney® heeft minimaal een UMF 18 en is daarmee de meest effectieve antibacteriële honing ter wereld.
Is MEDIHONEY® veilig?

MEDIHONEY® is samengesteld uit 100% Leptospermum honing dat onder de meest strenge condities is geoogst en verwerkt. Het is vrij van zware metalen (zoals bijvoorbeeld zilver), pesticiden of verontreinigingen en is gamma-gesteriliseerd. Hierdoor kent MEDIHONEY® geen bijwerkingen en kan het zelfs bij kleine kinderen langdurig gebruikt worden. Ook veroorzaakt MEDIHONEY®, in tegenstelling tot antibiotica, geen resistentie (ongevoeligheid) bij bacteriën. MEDIHONEY® is een CE klasse 2B geregistreerd medisch hulpmiddel en is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA.

SILVERLON®

Waarom is Silverlon niet toxisch?

In tegenstelling tot traditionele zilververbanden geeft Silverlon® geen metallisch zilver of zilverzouten af maar uitsluitend ionen (positief geladen deeltjes). Deze zilverionen binden zich aan de celwand van micro-organismen en dringen binnen waardoor ze zich niet meer kunnen delen en gedood worden. Silverlon® stapelt zich niet op in de huid waardoor er geen huidverkleuring optreed. Silverlon® is uitvoerig getest op cytotoxiciteit en is volkomen veilig gebleken.

Hoe snel werkt Silverlon?

Silverlon® geeft binnen enkele minuten nadat het in contact is gekomen met vocht ionen af. Binnen 2 uur is Silverlon® actief tegen micro-organismen en binnen 4 uur doodt het MRSA. In de eerste 24 uur wordt met alle Silverlon verbanden een log-5 reductie bereikt bij E. coli, P. aeruginosa en MRSA.

Hoe wordt antibacteriële activiteit gemeten?

Antibacteriële activiteit wordt gemeten aan de hand van de toe- of afname van het aantal bacteriën binnen een bepaalde tijd en wordt gemeten in kolonie-vormende-eenheden (KVE of CFU).

Zijn er allergische reacties bekend bij gebruik van Silverlon?

Er zijn uitvoerige onafhankelijke in vitro en in vivo biocompatibiliteit testen uitgevoerd met Silverlon inclusief: cytotoxiciteit-, overgevoeligheids- en intracutane reactiviteittesten. Alle testen zijn uitgevoerd volgens de International Standard Organization (ISO) 10993 Standard Series voor Biological Evaluation of Medical Devices. Deze studies laten zien dat Silverlon verbanden veilig zijn bij gebruik als wondverband.

 

Wat is een zilverion?

Een zilverion is een positief geladen atoom (Ag+) dat een elektron heeft afgestaan als gevolg van een oxidatiereactie in aanwezigheid van vocht. Zilverionen reageren gemakkelijk met negatief geladen micro-organismen waarbij deze via verschillende mechanismen gedood worden.

Wat is het werkingsmechanisme van zilver en Silverlon in het bijzonder?

In droge metallische vorm is zilver een inerte stof die geen antibacterieel effect heeft. Pas in de aan de aanwezigheid van vocht (water, bloed, plasma etc.) worden zilverionen afgegeven (Ag+). Deze positief geladen deeltjes reageren met de negatief geladen micro-organismen. Zilverionen doden bacteriën, virussen en schimmel op 4 manieren:

  • ze blokkeren de enzymen die verantwoordelijk zijn voor stofwisseling
  • ze remmen de celdeling
  • ze beschadigen de celwand
  • ze inactiveren DNA

XTRASORB®

Wat zijn de voordelen van XTRASORB® ?

XTRASORB® met SAP technologie onderscheidt zich van reguliere wondverbanden doordat het aanzienlijk meer vocht absorbeert, wondvocht fixeert, zeer comfortabel aanvoelt en minder verbandwissels kent.

• Hogere absorptiecapaciteit

• Unieke vochtfixatie

• Optimaal vochtmanagement

 

Wat zijn de belangrijkste indicaties voor XTRASORB®?

XTRASORB® FOAM is te gebruiken alle soorten (sterk exsuderende) wonden. XTRASORB® HCS is te gebruiken bij verschillende soorten droge tot vochtige wonden  waaronder:

• Arteriële - en  veneuze beenulcera

  • Oncologische wonden

• Decubitus (I-IV)

• Diabetische voetulcera

• Traumatische en chirurgische wonden

• Donor sites

• 1e en 2e graads brandwonden

 

Kan ik XTRASORB® ook onder compressie gebruiken ?

Ja. Dankzij de gepatenteerde SAP-technologie wordt wondvocht in het verband gefixeerd en kan het daarom onder compressie worden gebruikt.

Hoeveel kan XTRASORB® absorberen in vergelijking met reguliere verbanden ?

XTRASORB® absorbeert aanzienlijk meer (tot 4x meer) dan andere (schuim)verbanden. xtrasorb_chart1xtrasorb_chart2

Welke typen XTRASORB verbanden zijn er beschikbaar ?

XTRASORB® verbanden zijn beschikbaar in een tweetal vormen:

  • HCS - voor droge tot matig exsuderende wonden, met en zonder border
  • FOAM - voor matig tot sterk exsuderende wonden, met en zonder border

 

Hoe lang mag XTRASORB® FOAM op de wond blijven?

...waarna het wordt omgezet in een gel en niet terugvloeit

XTRASORB® FOAM schuimverbanden absorberen tot 4x meer  meer wondvocht dan andere reguliere schuim-verbanden. Daardoor hoeven ze minder vaak te worden vervangen. Afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat kunnen XTRASORB® verbanden tot max. 7 dagen op de wond blijven. Als het gefixeerde wondvocht (zichtbaar als een zwelling in het verband) de rand tot op 2 cm is genaderd dient het verband vervangen te worden.

Wat is Super Absorbent Polymeer (SAP) technologie ?

Super Absorbent Polymere (SAP) is een gepatenteerde ionische polymeer in het verband. Zodra het in contact komt met wondvocht wordt het omgezet een gel. Het wondvocht met schadelijke componenten is daarmee gefixeerd en kan, zelfs onder druk, niet terugvloeien waarmee verweking voorkomen wordt. Super absorbent polymeren kunnen in verhouding tot hun eigen massa grote hoeveelheden vocht opnemen en vasthouden (een 0,9% zoutoplossing tot 50x).

Wat zijn de klinische voordelen van SAP technologie ?

XTRASORB® Super Absorberende verbanden kunnen grote hoeveelheden wondvocht absorberen zonder dat de structuur van het verband veranderd. Daardoor zijn er aanzienlijk minder verbandwissels nodig en leidt tot minder beschadigingen van het wondbed en de huid rondom de wond.

Ten tweede wordt het wondvocht omgezet in een gel en ingesloten ín het verband. Hierdoor kan het wondvocht, zelfs onder druk, niet terugvloeien naar de wond of het peri-wondgebied en wordt daarmee verweking voorkomen.

Door de vorming van gel in het verband is er altijd contact met het wondbed.

TCC-EZ®

Waarom Total Contact Cast?

Total Contact Cast is wereldwijd de gouden standaard voor de off loading van de diabetische voet. Er is overtuigend klinisch bewijs dat adequate off loading door middel van Total Contact Cast (TCC) tot een significant snellere genezing van het diabetisch voetulcus leidt.

Waarom TCC-EZ®?

Het aanleggen van een Total Contact Cast (TCC) is vaak tijdrovend en vraagt veel ervaring in het aanleggen van een gips. Omdat de capaciteit en ervaring niet altijd voorhanden is wordt er niet altijd een TCC aangelegd terwijl dit wel geïndiceerd is.TCC-EZ® overkomt deze bezwaren omdat hiermee eenvoudig en snel (binnen 10 minuten) een volwaardige TCC met hoge therapietrouw aangelegd kan worden.

 

 

 

springmedical: totaalpakket van innovatieve, wetenschappelijk bewezen producten en spraakmakende service.
© 2015 Spring Medical      |      Disclaimer      |      Algemene voorwaarden